Testnetwerk thuis

Huidige netwerk

Ik ben aan het spelen met een testnetwerk thuis en daarmee maak ik verschillende topologieën. Op het moment ben ik bezig om het netwerk van Coloclue na te bouwen. Een netwerktekening van hun netwerk kan je op hun website vinden. Mijn variant ziet er zo uit:

Coloclue testnetwerk topologie

Zoals te zien is op de tekening ben ik niet alleen bezig met het Coloclue netwerk, maar ook met de netwerken van wat upstream leveranciers van Coloclue. Aangezien mijn testnetwerk niet daadwerkelijk aan het internet hangt, moet ik die ook nabouwen en simuleren. Om dat overzichtelijk te krijgen heb ik daar een overzichtsplaatje voor gemaakt. Hier staan geen apparaten in, dit is een schematische weergave. Zodat dit kan laten zien welke netwerken (AS-nummers) er gesimuleerd gaan worden en hoe die aan elkaar hangen:

Totaal overzicht netwerken

Omdat het internet vandaag de dag echt niet meer alleen IPv4 heeft, moet ik natuurlijk ook IPv6 gaan verwerken in mijn testnetwerk. Daarom heb ik het plaatje van IPv4 gekopieerd en aangepast voor IPv6. Daar is dit uit gekomen:

Coloclue testnetwerk IPv6 topologie

Beschikbare apparatuur

Voor het bouwen van de verschillende netwerken heb ik de volgende hardware beschikbaar:

Routers

Switches

Servers

Overige

Configs

Hieronder kan je de config files vinden van de verschillende devices zoals ik ze nu gebruik (wachtwoorden zijn weggehaald uit de config, vanwege veiligheids redenen).

ToDo

Er moet nog een hoop gebeuren voordat dit netwerk helemaal af is en draait zoals ik wil dat het werkt. Vandaar dat ik nog een ToDo lijst heb. Die staat hieronder:

Wensenlijstje

Natuurlijk is geen testnetwerk compleet zonder nog een wensenlijstje over te houden. Die van mij kan je hieronder vinden: